zaterdag 1 maart 2014

About being very very smart...



Vandaag eens een serieus blogje. Er is namelijk iets waar ik best mee zit de laatste tijd. Laat ik eens met de deur in huis vallen; ik ben namelijk hoogbegaafd. Oftewel reteslim! Helaas maakt dat het leven soms onnodig gecompliceerd. Niet dat die hoogbegaafdheid van mij iets nieuws is onder de zon, dat is namelijk al sinds mijn tiende bekend. Wat wel betrekkelijk nieuw is, is die PTSS die ik opliep tijdens die oh zo geweldige bevalling. En lieve mensen, inmiddels ben ik erachter dat deze twee zaken geen fijne combinatie vormen in dat koppie van mij. Ik heb er last van, behoorlijk last.
Hoogbegaafd zijn, is verdomd irritant. Geen zegen zoals zovelen denken. Ik zou er heel wat voor over hebben om wat punten van mijn IQ kwijt te raken. Wat veel mensen niet beseffen, is dat het geen kwestie is van goed kunnen leren. Heel je denkpatroon is anders. In mijn geval zorgt dat ervoor dat ik vastloop. Mijn geest is soms zo overweldigend dat ik blokkeer. Dat hoofd van mij blijft maar malen en verbanden leggen. Ik word er regelmatig doodmoe van. Ontspannen is heel lastig als je maar blijft denken over van alles en nog wat terwijl je enkel wil relaxen. Soms wil ik mijn geest echt verdoven door op te gaan in een boek of een serie. Gewoon om even niet meer bewust te zijn van de overkill in mijn hoofd.
Ik weet nooit zo heel goed hoe ik uit moet leggen wat er dan precies anders is bij mij. Ik weet immers niet beter. Hoogbegaafdheid komt in zoveel vormen voor en bij ieder individu uit zich het weer anders. In mijn geval is het zo dat ik erg associatief denk. Mijn geest blijft maar doormalen en verbanden leggen. Ik kan het vaak geen halt toeroepen. Verder ben ik zowel alpha als bèta erg sterk. Op de één of andere manier hoef ik niet na te denken over dingen maar zie ik de oplossingen gewoon voor me in mijn hoofd. Bam, it's there! Aan de ene kant heel handig, aan de andere kant niet want daardoor ben ik soms best lui met rekenen en dergelijke. Ik zie getallenlijnen in mijn hoofd. Ik kan ze als het ware oppakken, van de andere kant bekijken en in- en uitzoomen. Ik dacht altijd dat dat heel normaal was maar blijkbaar niet haha. Ook ben ik goed in combineren en analytisch heel sterk. Soms voelt het alsof ik dingen scherper waarneem dan mensen die niet hoogbegaafd zijn. Ik overzie heel makkelijk het grotere geheel waar andere mensen dat niet doen. Ik heb me jaren te pletter verveeld tijdens lessen en vergaderingen omdat ik continu drie stappen verder was.
Ook ben ik soms helemaal in de ban van een bepaald onderwerp. Alles moet daarvoor wijken. Of het nu belangrijk is of niet. Ik krijg dan last van een enorme informatiehonger. Na een tijdje ben ik weer klaar met iets. Dat hoeft geen probleem te zijn maar waar ik vroeger wel tegenaan liep, was het feit dat mijn school- en studiewerk daaronder te lijden hadden. Ik kan heel moeilijk iets volhouden omdat het me op een gegeven niet meer boeit. Er dan alsnog de concentratie voor op brengen, is heel lastig. Mijn hoofd zit dan alweer vol met andere zaken. Wat me soms ook problemen oplevert, is dat ik zoveel dingen wil doen en daardoor het overzicht kwijt raak. Geen kwestie van onwil maar ik overzie het dan niet meer. Uiteindelijk doe ik helemaal niets. Heel zonde! Ik blokkeer als het ware, ondanks alle mooie plannen.
De keerzijde van hoogbegaafd zijn, is wat mij betreft toch wel dat ik heel chaotisch ben in het dagelijks leven. Hoe slim ik ook ben, elementaire dingen lopen vaak in de soep door de wanorde van mijn geest. Het voelt weleens alsof er in mijn hoofd enkel ruimte is voor zaken die er 'toe doen'. Dingen als boodschappen doen, het huishouden of rekeningen betalen vind ik juist enorm moeilijk. Ik moet er heel veel moeite voor doen om dat in goede banen te leiden. Een oud-collega noemde me verstrooide professor. Heel treffend. Een ander nadeel van mijn hoge IQ is dat ik regelmatig te moeilijk denk. Ik ben onbewust altijd op zoek naar de instinkers en hoe ik die moet omzeilen. Maar ja, die zijn er vaak helemaal niet. En ik maar ingewikkelde oplossingen bedenken.
Verschillende keren ben ik vast gelopen in mijn leven. De eerste en heftigste keer was op de basisschool. Ik trok het toen ik een jaar of negen was totaal niet meer. Iedere dag weer naar school. Iedere dag weer die domme dingen aanhoren. Iedere dag weer om moeten gaan met die suffe klasgenoten. De docente die mij irritant vond vanwege mijn vragen waar ze geen antwoord op had, werkte gruwelijk op mijn zenuwen. Ik werd er baldadig van en voelde me verloren. Uiteindelijk zagen mijn ouders ook in dat het zo niet ging. Omdat ik de jongste van de klas was, dacht men er in eerste instantie aan om mij een klas terug te zetten. Daarvoor moest ik echter wel getest worden. En toen viel iedereen stijl achterover van de uitslag. Eigenlijk moest ik een klas overslaan.
Als kind en puber heb ik me lang niet prettig gevoeld. Ik was jong van geest maar veel te slim. In theorie begreep ik heel veel maar emotioneel gezien nog niet. En dat besefte ik. Ik weet nog goed dat ik als tienjarige in staat was twee psychologen te manipuleren. Zat ik daar in een kamertje om vragen te beantwoorden en testjes te doen. Op een gegeven moment moest ik een tekening van bomen maken. Ook als kind realiseerde ik me al dat dit waarschijnlijk een manier was om te checken hoe ik er sociaal gezien voor stond. Ik tekende dus niet die palmboom op een verlaten eilandje maar keurig een stel bomen bij elkaar.
Jaren later tijdens mijn studietijd ben ik opnieuw getest. Ik deed de minor zorg van de lerarenopleiding die gegeven werd door een vrouw die ook IQ-testen afnam. Een van de onderwerpen van deze specialisatie was hoogbegaafdheid. Ik vond die lessen zo confronterend en raakte daardoor met haar in gesprek. Ze stelde voor om me opnieuw te testen. Ook zij schrok door de uitkomst. Mijn IQ was echt heel hoog. En dat terwijl ik niet overkwam als een nerd. Ook toen was ik gewoon een normale, sportieve meid die zorg besteedde aan haar uiterlijk en graag shopte. Alleen was ik wel iemand die iedere psychologische test wist te manipuleren en precies het sociaal wenselijke gedrag kon vertonen in elke situatie die er van me werd gevraagd.
Ik merk dat ik me vaak dommer voordoe dan ik ben. Inmiddels is dat een gewoonte geworden. Ik doe het al mijn hele leven en soms knaagt dat wel. Ik ben inderdaad wel die gezellige meid met een vlotte babbel maar mijn nerdy kant laat ik niet snel zien. Hoewel slimheid eigenlijk een goede eigenschap is, voelt het als mijn zwakte. Het maakt dat ik niet tot de grote massa behoor. Ik loop er nooit mee te koop omdat men al snel denkt dat je arrogant bent. Of dat men heel erg op me gaat letten en me op fouten gaan wijzen. Alsof ik geen fouten maak.
Het is niet dat ik niet gelukkig ben want dat ben ik wel. Op dit moment gaat het juist heel goed met me. Misschien dat ik daarom juist merk wat mijn tekortkomingen zijn in geestelijk opzicht. Het houdt me erg bezig de laatste tijd. De reden daarvoor is Sam. Hij wordt steeds groter en we horen regelmatig hoe slim en knap hij is. Iets waar ik heel trots op ben maar wat me soms ook ineen doet krimpen. Wat als hij nu ook hoogbegaafd blijkt te zijn? Ik weet welke struikelblokken het hem op gaat leveren in het leven. Ik herken regelmatig dingen bij hem die me aan het denken zetten. Het continu zoeken naar prikkels bijvoorbeeld. Slecht slapen en altijd maar oplossingen zoeken voor van alles en nog wat. Zo niet linksom, dan wel rechtsom. Niet alleen ik zie dat hij heel pienter is, ook mensen die hem voor de eerste keer zien, valt het op. Gelukkig lijkt hij in andere opzichten veel op zijn vader. Ook een slimmerik maar wel een echte praktijkman die heeft moet leren en knokken voor zijn diploma's. Hopelijk heeft hij genoeg van diens genen geërfd om die van mij mee te compenseren. Ik gun dat kleine jongetje zo een andere schooltijd dan die ik zelf heb gehad. En mocht hij toch een reteslim blijken te zijn dan hij heeft hij in ieder geval een moeder die door schade en schande wijs is geworden. Wordt vervolgd...

Volg mij nu ook op BloglovinInstagramFacebook en Pinterest.

23 opmerkingen:

  1. Wat goed dat je er zo open over durft te schrijven. Hoogbegaafd zijn lijkt me zeker geen pretje. Gelukkig maar dat EQ dus ook goed ontwikkeld is. Wat lastig dat je zoontje ook zo slim is, begrijp helemaal dat je hoopt dat hij er geen problemen mee gaat krijgen. Is toch een extra uitdaging. Belangrijkste is denk ik om hem gewoon een mooie jeugd te geven en gewoon kind kan laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ik denk dat velen een totaal verkeerd beeld hebben van hoogbegaafdheid en het soms zelfs durven bestempelen als een 'luxe probleem'. Dat weet jij hier heel goed te ontkrachten.
    Op school hebben kinderen die wat anders functioneren (op eender welk gebied) dan de middelmaat het vaak moeilijk, dat is ook mijn ervaring. Gelukkig heb jij zelf al ervaring en zal je de school op tijd kunnen bijsturen indien nodig bij je kind. Als je dan het geluk hebt dat ze er oren naar hebben op school komt het wel goed...
    Ik lees jouw blog steeds met veel plezier, je onderscheid je echt van de rest vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vind dit artikel echt heel interessant, zoals vele had ik ook een heel ander beeld ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Jess, wat blijf je me toch weer verbazen. Niet dat ik me verbaas van je hoogbegaafdheid maar wel van de manier hoe je het weer zo mooi onder woorden brengt. Ik heb zelf een tijdje in een Leonardo klas gewerkt, dat is speciaal voor hoogbegaafde kinderen en daar voelde ik me wel thuis als leerkracht. Wat Sam betreft, juist als hij hetzelfde moet 'doorstaan' ben jij degene die hem het beste kan begeleiden daarin... Herkenning en erkenning is zo belangrijk! Dikke knuffel en echt respect dat je dit zo onder woorden hebt weten te brengen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mocht Sam hoogbegaafd zijn, dan scheelt het enorm dat jij hem begrijpt. Hoogbegaafde kinderen met ouders die er met hun pet niet bijkunnen, is pas echt zielig hoor. Ik heb een voorbeeld in mijn omgeving. Rampzalig gewoon.

    Ben echter niet te snel met testen, zou mijn idee zijn. Kijk eerst of ie zo meekan. Mocht dat niet lukken, zou ik pas hulp zoeken en testen. Met het diagnosehoekje ben je namelijk ook niet altijd geholpen. Bedoel ik echt niet lullig hoor, maar ik zie het als laatste redmiddel. Iemand die je helpt, hoeft je niet noodzakelijkerwijs vooruit te helpen; soms raak je alleen maar verder in de shit....

    Altijd maar associeren is heel vervelend, ik heb dat ook, ingegeven door mijn ziekte... Heel naar als je maar blijft malen... Ik MOET een paar uur mijn ogen dicht doen op een dag om die maalstroom te stoppen... Die kant begrijp ik dus wel heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben geen voorstander van testen. Twijfel zelfs of ik hem überhaupt wil laten testen. Eerst maar eens afwachten hoe het gaat over een paar jaar. Gelukkig lijkt hij in veel dingen op zijn vader. Hij is op deze leeftijd veel vrolijker en socialer dan ik was en kan heel goed dingen duidelijk maken. Zolang zaken gewoon goed gaan, neig ik ernaar niets te testen. Hij is ook nog zo klein nu. Valt weinig over te zeggen. Maar het zit wel ergens in mijn achterhoofd ;-)

      Verwijderen
  6. He Jess,
    wat mooi dat je dit zo hebt op durven schrijven. Ik herken wel dingetjes die je schrijft, al ben ik niet hoogbegaafd of iets dergelijks. Mooi dat je zo kwetsbaar durft te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat goed dat je dit zo opschrijft, en ik denk juist door je eigen ervaringen dat je Sam hiermee goed zou kunnen begeleiden als hij wel hoogbegaafd mocht blijken te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat mooi dat je dit hebt opgeschreven, soms helpt dat wel om wat rust te kunnen vinden. Wat naar dat het zo vervelend kan zijn om gewoon slim te zijn. Had daar nog nooit bij stil gestaan dat je dan gewoon geen rust in je hoofd krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja we hebben het er al over gehad. Je verhaal is heel herkenbaar meid. Vervelend altijd he dat mensen denken dat hoogbegaafdheid is waarmee je opschept en altijd maar een zegen is. Is het soms echt, maar soms ook echt niet. En dan vooral het kopje 'anders' en er niet bij horen. Heel herkenbaar voor mij. Struggle ik al jaren mee. Zeker omdat ik ook nog eens hooggevoelig ben. Het helpt wel dat ik een man die hetzelfde is. Ik kan mezelf zijn. En bij mijn kindjes herken ik het. Die kan ik makkelijker sturen dan een ouder die het niet is, maar wel een hoogbegaafd kind heeft. Ik heb trouwens wel trucjes voor je, die helpen tegen het leeghalen van je hoofd. Als je ze wil weten moet je me maar even whatsappen. Kusje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sommige dingen zijn zo herkenbaar voor mij, de verveling op school, de te slimme vragen, het snel uitgekeken zijn. Allemaal verbanden leggen, dingen over analyseren, manman, ik wil soms mijn hoofd gewoon uit kunnen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat knap dat je dit met ons deelt! Ik begrijp heel goed dat je bnag bent voor de toekomst. Een voordeel kan zijn is het realiseren dat jij weet hoe het voelt en hem er bij zou kunnen steunen. Veel succes!

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Joepie, wat mooi onder woorden gebracht. Daar maakt mijn hart een sprongetje van!
    Het onderwerp is ook mooi. Moeilijk, maar mooi.
    Dit is het tweede blogje wat ik van je lees en ... je hebt het er toch maar goed van afgebracht met die hoogbegaafdheid van je. Je mag trots zijn op jezelf. Dat ben je ook, vermoed ik.
    Onthou dat die kleine van jou er net zo sterk uit gaat komen als jij dat hebt gedaan. Het zal niet makkelijk worden, het zal niet allemaal even soepel gaan, maar als hij even sterk is als zijn moeder.....
    Ik ben geen moeder. Altijd bang geweest juist voor dit soort zorgen. Succes! Ik ga weer verder lezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hi lieve Jess. Wat heb je dit artikel weer ontzettend mooi geschreven en verwoord. Hoogbegaafdheid lijkt me enorm lastig. Ik heb al meerdere verhalen gehoord waarin het alles behalve fijn is. Ik ben echt diep onder de indruk van je verhaal... weet niet zo goed wat ik moet zeggen, behalve dat het me raakt. Dat nadenken en blijven denken en geen rust krijgen is wel enigszins herkenbaar. Als er geen oplossing of wat dan ook is, is die er toch. Al lig je de hele nacht wakker. Knuffel!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een mooie, open blogpost. Mocht je zoontje het ook zijn, dan heeft hij in ieder geval een mama die weet wat hij doormaakt. Ik denk dat dat al heel veel scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat heb je dit mooi en open geschreven. Zelf werk ik regelmatig met leerlingen die een heel hoog IQ hebben (vaak een grote discrepantie tussen verbaal en performaal).
    Het lijkt me niet makkelijk allemaal. En ik denk dat je er goed aan doet om Sam in eerste instantie niet te testen. Eerst maar eens kijken hoe het loopt inderdaad. Maar ik kan me voorstellen dat je je er wel af en toe zorgen om maakt. Als hij ook hoogbegaafd is, heeft hij in ieder geval een moeder die hem als geen ander begrijpt. Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid, wie weet hoe het over een aantal jaren weer is.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ah hey, herkenbaar verhaal al ben ik niet hoogbegaafd (maar wel erg slim). Ik weet ook soms niet hoe ik emotioneel/geestelijk met dingen om moet gaan, dat heb ik altijd gehad. En ook ik ben heel erg chaotisch.
    Ik snap je zorgen om je zoontje. Ik héb nog niet eens kinderen en ik denk soms: wat als ik een kind krijg dat is zoals ik ben? Wil ik dat wel? Uiteindelijk denk ik dat je zelf zo veel groter wordt als je veel verdriet meemaakt... En dat dat ervoor zorgt dat je je zoontje ontzettend kunt steunen en kunt begrijpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Interessant artikel, wist helemaal niet dat dat de lasten van heel slim zijn joh, lijkt me erg lastig. Mooi open blogpost idd!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jeetje, wat mooi verwoord zeg! Kippenvel! Niet van herkenbaarheid, maar van je zelfkennis, van hoe je ermee omgaat en het op papier krijgt enzo. Ik voel het bijna. Tja, wat Sam betreft: de toekomst zal het leren, maar ik weet zeker dat je hem heel mooi bij de hand kunt nemen in dit 'avontuur' lieve Jess!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooi geschreven! Ik geloof niet dat ik hoogbegaafd ben, maar ik herken toch wel verschillende dingen, dus ik snap dat het niet altijd even makkelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat mooi geschreven en wat herkenbaar! Onze oudste was ook zo'n pienter joch. Las met 3,5 jaar en noemde van jongs af aan alle vogels en vlinders bij naam. Op school viel hij echter niet op. Nu blijkt dat zoon 3 wel opvalt op school en komen we er achter dat zoon 1 ook hele andere behoeften gehad heeft. Wat voel ik me daar ook rot over! Hij zit nu in groep 8, wil naar het gymnasium straks en dat juich ik toe. Hopelijk krijgt hij daar toch eindelijk de uitdaging en begeleiding die hij nodig heeft...

    BeantwoordenVerwijderen
  21. ooh ik denk dat ik wel snap dat het alleen maar lastig is, want je legt naast het associëren ook de lat hoog voor jezelf lijkt mij. Heel openhartig en mooi dat je dit deelt! En ook daarbij de zorgen voor Sam of hij ook hoogbegaafd is. Zoals al eerder door iemand geschreven, jij weet dan wel het beste hoe er mee om te gaan en hem daar bij te steunen en omgaan met de valkuilen ervan. x

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat mooi beschreven! En wat goed dat je dit zo deelt; ik vind je een topper!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...